Нам 31 рік!

Стабільні та якісні інтернет-послуги для кожного!

Домашні мережі
  • Пн.-Пт.:
    09:00-19:00
    Сб.:
    10:00-18:00
    Нд.:
    вихідний
Технічна підтримка
  • Цілодобово 24/7/365
Блог

У чому відмінності між орендою і купівлею сервера?

  • 11.04.2023, 11:27
  • 5412
У міру розширення та зростання бізнесу перед компаніями часто постає питання про те, що краще: орендувати або купити сервер для задоволення своїх обчислювальних потреб. Сервер є критично важливим компонентом будь-якого сучасного бізнесу, оскільки він зберігає та управляє даними, а також забезпечує комунікацію між працівниками, клієнтами та партнерами. Хоча і оренда, і купівля сервера мають свої плюси і мінуси. Важливо розуміти відмінності між цими двома варіантами, щоб прийняти обґрунтоване ріше
У чому відмінності між орендою і купівлею сервера?

В чому різниця?

Основна відмінність між колокейшн та виділеними серверами полягає в тому, що для колокації ви орендуєте захищений простір у центрі обробки даних з електроживленням, охолодженням та можливістю підключення, зберігаючи при цьому повне право власності та повний контроль над своїм обладнанням, включаючи фізичне обслуговування обладнання.

З іншого боку, користуючись послугою «dedicated» виділеного сервера ви орендуєте сервер та обладнання у хостинг-провайдера. У цьому випадку провайдер не тільки несе відповідальність за базову інфраструктуру, але й несе відповідальність за будь-який ремонт обладнання та надання клієнтам доступної базової установки операційної системи.

Вартість

Купівля речей, як правило, більш рентабельна у довгостроковій перспективі, ніж їхня оренда. Але бувають випадки, коли фінанси роблять покупку трохи недосяжною. Якщо ви вважаєте, що вам знадобиться потужність, яку може запропонувати виділений сервер, але поки не можете собі дозволити його придбати, ви завжди можете орендувати його на кілька місяців, перш ніж зробити велику купівлю.

Найчастіше вибір на користь оренди пов’язаний саме із фінансовою стороною питання. Тобто, тут йдеться про грамотніше використання бюджету на початковому етапі. Також у будь-який момент ви зможете збільшити обсяг як потужності, так і пам’яті, а за необхідності орендувати потужніший сервер, залежно від своїх потреб, що дозволяє економити гроші, оплачуючи лише ресурси, які їм потрібні.

Налаштування та контроль

Ще одна ключова відмінність між орендою та купівлею сервера — це рівень кастомізації та контролю, який має бізнес над своїм сервером. Орендуючи сервер, бізнес зазвичай має обмежений контроль над конфігурацією апаратного та програмного забезпечення. Хостинг-провайдер керує сервером і забезпечує його актуальність та безпеку. Хоча це може бути вигідним для бізнесу, якому бракує технічних знань, це може не підходити для тих, хто має специфічні обчислювальні потреби.

Купівля сервера, з іншого боку, надає бізнесу повний контроль над конфігурацією апаратного та програмного забезпечення. Це означає, що бізнес може налаштувати сервер відповідно до своїх конкретних обчислювальних потреб і мати повний контроль над даними та заходами безпеки. Однак, володіння сервером також вимагає технічних знань для ефективного управління та обслуговування сервера.

Масштабованість

Масштабованість — ще один важливий фактор, який слід враховувати при виборі між орендою та купівлею сервера. Оренда сервера зазвичай дозволяє компаніям збільшувати або зменшувати обчислювальні ресурси відповідно до їхніх потреб. Хостинг-провайдери пропонують низку тарифних планів з різними обчислювальними ресурсами, і компанії можуть оновлювати або змінювати їх за потреби.

Купівля сервера може обмежити масштабованість, оскільки компаніям доводиться інвестувати в апаратне забезпечення наперед. Підприємствам може знадобитися придбати додаткові сервери або оновити наявне обладнання, оскільки їхні обчислювальні потреби зростають, що може бути дорогим задоволенням.

Надійність

Надійність — ще один важливий фактор при виборі між орендою та купівлею сервера. Хостинг-провайдери, як правило, пропонують високий рівень безвідмовної роботи та доступності, оскільки вони вживають заходів щодо резервування, щоб гарантувати, що сервери залишатимуться в мережі. Хостинг-провайдери також пропонують послуги підтримки, що означає, що бізнес може швидко вирішити будь-які проблеми, які можуть виникнути. З іншого боку, купівля сервера вимагає від бізнесу самостійного управління та обслуговування обладнання.

Крім згаданих, є й інші причини, з яких обидва варіанти є хорошим вибором. Деякі з цих причин включають:

  • Місце розташування. Якщо ви оберете будь-який варіант, ваші сервери будуть розташовані далеко від вашого фактичного офісу. Це робить ваші дані набагато більш захищеними від крадіжки даних та аварій, адже ми маємо високий ступінь захисту від усіх можливих непередбачених обставин.
  • Сервер. Як послуга оренди виділеного сервера, так і послуга колокейшн означає, що у вас є власний виділений сервер незалежно від того, чи володієте ви цим сервером, чи орендуєте його.
  • Масштабованість. Якщо вам потрібна велика ємність сервера, обидва варіанти дозволяють збільшити масштаб. Оренда сервера дозволяє збільшити обсяг як потужності, так і пам’яті, і, за необхідності, орендувати потужніший сервер залежно від своїх потреб, а з колокейшн можна придбати більше серверів, які будуть розташовані в центрі обробки даних (ЦОД).

Отже, коли справа доходить до серверів, підприємства мають два основні варіанти: купівля або оренда. Купівля сервера може бути відмінним варіантом для підприємств, які планують використовувати сервер протягом тривалого часу, а оренда сервера може бути відмінним варіантом для підприємств, яким сервер потрібен лише на короткий період часу. Отже, можна з упевненістю сказати, що з цими варіантами немає універсального випадку. Зрештою, найкращий варіант для вашого бізнесу буде залежати від ваших потреб та бюджету. Ретельно зваживши варіанти ви зможете ухвалити найкраще рішення для свого бізнесу.

Компанія Adamant надає послуги як із розміщення серверів (Collocation), так і оренди (Dedicated). Ми пропонуємо найвигідніші умови на ринку та неперевершену команду спеціалістів. Орендуючи чи розмістивши у нас сервер, Ви отримаєте цілодобову технічну підтримку, безперебійну роботу, надійний захист та якісне обладнання. Довіртеся нам та отримайте більше часу і можливостей, аби сконцентруватися на розвитку та просуванню свого бізнесу.