Нам 31 рік!

Стабільні та якісні інтернет-послуги для кожного!

Домашні мережі
  • Пн.-Пт.:
    09:00-19:00
    Сб.:
    10:00-18:00
    Нд.:
    вихідний
Технічна підтримка
  • Цілодобово 24/7/365
Блог

Як перевірити швидкість домашнього інтернету

  • 22.10.2022, 08:37
  • 3969
Сервіси для перевірки швидкості на комп’ютері та запитання, які виникають у абонентів
Як перевірити швидкість домашнього інтернету

Коли ви під'єднуєте домашній інтернет, ви купляєте певний тарифний план в залежності від швидкості вашого з'єднання. Чим швидше з'єднання, тим більше ви платите. Тому важливо знати, як перевірити, чи отримуєте ви якість, за яку сплачуєте.

Ви можете бути здивовані, виявивши, що це не так. У міру того, як потокові сервіси типу Netflix, стають все більш популярними, а роздыльна здатнысть екрана підскочила з HD до 4K, важливість якості домашнього інтернету також зросла.

Сервіси для перевірки швидкості на комп’ютері

Існує безліч програм та вебсайтів, які перевіряють швидкість домашнього інтернету. Деякі з найбільш популярних сервісів для перевірки включають Speedtest.net або Fast.com.

За допомогою облікового запису у Speedtest.net можна змінити налаштування, наприклад, вибрати сервер для тестування, і зробити його постійним, щоб він зберігався при кожному відвідуванні. Також можна переглянути всю історію тестів домашнього інтернету, щоб побачити, як з'єднання змінюється з часом. Це зручно, якщо ви на етапі оновлення або зниження рівня обслуговування і хочете побачити зміну, відображену в реальному житті, а не лише в рахунку.

Що стосується Fast.com — він запускає негайний тест. Клацніть та отримайте додаткові результати, завантажте результати тестування. Однак, на Fast.com не можна вибрати сервер для тестування.

Також ви можете скористатися PR-CY. Сервіс з аналогічним функціоналом Fast.com. Але крім перевірки швидкості він проводить інші аналізи, тому є вкрай корисним інструментом для просунутих користувачів.

Незалежно від того, чи встановлюєте ви програму або використовуєте вебсайт, рекомендується запустити тест кілька разів, щоб оцінити продуктивність та швидкість інтернету на роутері. Кожен тест займає менш як хвилину, пропонуючи результати завантаження та вивантаження:

  • Базовий сервіс коливається від 3 Мбіт/с до 8 Мбіт/с. Цього буде достатньо для легкого використання домашнього інтернету (перегляд вебсторінок, електронна пошта, відеодзвінки, потокове HD-відео тощо).
  • Середній сервіс — від 12 до 25 8 Мбіт/с найкраще підходить для одночасної роботи трьох користувачів або пристроїв із середнім та високим рівнем використання в залежності від активності.
  • Розширений сервіс — це будь-яка швидкість домашнього інтернету вище 25 Мбіт/с, яка найкраще підходить для тих, у кого понад чотири користувачі або пристрої використовують з'єднання одночасно для легшого користування.

Якість з'єднання залежить від часу доби, кількості приєднаних використовуваних пристроїв, а також інших факторів. Краще провести кілька тестів домашнього інтернету протягом дня або двох, відстежуючи результати, щоб порівняти та об'єктивно оцінити.

В ідеалі, щоб перевірити швидкість Інтернету на роутері, потрібно увімкнути напряму комп’ютер безпосередньо за допомогою кабелю, щоб запустити тест.

Чим відрізняється швидкість WI-FI?

Бездротові сигнали можуть надсилати всі види даних. По суті, це просто електромагнітні хвилі, що поширюють в повітрі певний спектр частот — швидкість інтернету на комп’ютері, з якою вібрує сигнал. Отже, маршрутизатори обмінюються інформацією на частотах 2,4 та 5 ГГц. Основні відмінності:

  • Бистрота. В ідеальних умовах Wi-Fi 2,4 підтримуватиме швидкість до 450 Мбіт/с або 600 Мбіт/с, а Wi-Fi 5 — до 1300 Мбіт/с. Максимальна якість роботи інтернету на комп’ютері залежить від того, який бездротовий стандарт підтримує маршрутизатор.
  • Сплески шуму в діапазоні. Діапазон 2,4 ГГц розраховано на багатьох користувачів. Він використовується багатьма пристроями, такими як бездротові телефони, пристрої Bluetooth і мікрохвильові печі. Це може призвести до значного зниження швидкості, а іноді й повного блокування сигналу WiFi. Діапазон 5 ГГц набагато менш завантажений, а це означає, що користувач має швидкісне підключення вдома.

У більшості випадків роутер на 5 ГГц є перспективним вибором, але перехід з однієї версії на іншу може виявитися марним, якщо користувач не зможе використовувати його повною мірою. Якщо користувач живе в місці, де мало інших мереж, а бистрота інтернет-з'єднання менша за 25−50 Мбіт/с, то можна подумати про роутер на 2,4 ГГц з метою економії. З іншого боку, якщо вам потрібен саме швидкий бездротовий інтернет, то слід інвестувати в маршрутизатор 5 ГГц. Це для того, щоб уникнути переповнення діапазону і повністю використовувати під'єднання.

Краще тримайте маршрутизатор у відкритому центральному місці. Побутова техніка, стіни та великі металеві предмети можуть негативно вплинути на ваш сигнал WiFi. Переконайтеся, що маршрутизатор з оновленням. Оновлення мікропрограми роутера допомагає запобігти крадіжці пропускної здатності каналу та уповільнення.

Питання, які виникають у наших абонентів

Як перевірити швидкість інтернету в телефоні?

Ви можете використовувати такі програми, як Speedtest на Android, так і на iOS. Додаток також показує графік у реальному часі, що представляє інформацію про з'єднання. Ви можете побачити, наскільки стабільна ваша мережа за допомогою цієї функції.

Чому реальна швидкість нижча чим в описі тарифного плану?

Speedtest вимірює ваше мережеве з'єднання в режимі реального часу, тому тести, можуть дещо відрізнятися залежно від перевантаженості мережі та пропускної здатності. Якщо результати Speedtest значно відрізняються, переконайтеся, що ви перевіряєте те саме з'єднання.

Якщо у мене до 100 Мбіт/сек скільки пристроїв може працювати одночасно?

Якщо ви користуєтеся широкосмуговим підключенням до Інтернету зі швидкістю завантаження до 100 Мбіт/с, ви можете комфортно передавати відео в ультра-HD якості на 4 пристрої одночасно.

Гігабіт (1000 Мбіт/сек) цього достатньо для домашнього користування?

Багато хто з нас не використовує 1000 Мбіт/сек. З усім тим, такі швидкості варті того, щоб забезпечувати технічних фахівців, стримерів та сім'ї в яких використовуються більш ніж чотри пристрої.