Нам 31 рік!

Стабільні та якісні інтернет-послуги для кожного!

Домашні мережі
  • Пн.-Пт.:
    09:00-19:00
    Сб.:
    10:00-18:00
    Нд.:
    вихідний
Технічна підтримка
  • Цілодобово 24/7/365
Блог

Як перевірити пінг?

  • 02.11.2022, 05:08
  • 3572
Що таке ping і для чого він потрібен? Детальна інструкція для перевірки пінгу через командний рядок на різних ОС. Додаткові опції команди ping.
Як перевірити пінг?

Що таке ping і для чого потрібно пінгувати сервер?

Ping (Packet InterNet Grouper) — це команда, за допомогою якої можна перевірити на доступність віддалений хост, інакше кажучи — вона дає змогу перевірити цілісність з'єднання. Принцип роботи команди ping заснований на TCP і IP протоколах.

Ця команда надсилає запит за протоколом ICMP (Internet Control Message Protocol) віддаленому серверу (точніше, на вказану IP-адресу, хост або адресу сервера) і фіксує отриману відповідь, яка складається з часу проходження запиту в обидва кінці (затримки). Найчастіше пінг вимірюється в мілісекундах. Показник затримки залежить від усього маршруту проходження запиту від абонентського пристрою до кінцевого хоста.

Перевірка на пінг є одним із першорядних завдань у разі проблем із підключенням до ресурсу в мережі Інтернет. Оскільки моніторинг мережі та підключень є невіддільною частиною адміністрування сервера.

Пінг призначений для розв’язання безлічі завдань, наприклад, таких, як пошук проблем під час під'єднання до сайту, перевірка делегації домену, якості з'єднання із сервером, на якому розміщено ресурс та інші.

Перевірку пінгу можна провести як за допомогою онлайн-ресурсів, так і безпосередньо з особистого ПК. Виклик команди та її виконання має деякі особливості для різних операційних систем, які ми розглянемо в цій статті.

Виконання команди ping на різних ОС

Введення і виконання команди ping здійснюється за допомогою командного рядка, як для Windows, так і для Linux або macOS.

Перевірка пінгу на Windows

Для того щоб провести перевірку пінгу, необхідно виконати наступні дії:

  • Для початку, зайдіть у меню «Пуск» і введіть у пошуковому рядку «Виконати», або Ви можете скористатися командою швидкого виклику програми, натиснувши комбінацію клавіш «Win+R». Перед Вами з’явиться вікно «Запуск програми».
  • У вікні «Запуск програми» потрібно ввести cmd.
  • Тепер перед Вами відкриється командний рядок ОС Windows, в якому для того, щоб перевірити пінг, потрібно ввести команду ping IP-адреса. Ви можете вказати як IP-адресу сервера, що перевіряється, так і доменне ім'я, обов’язково ці дані потрібно вести через пробіл після команди ping і натиснути клавішу «Enter».

Після проведених дій, Ви отримуєте дані аналізу. Команда ping виводить дані у вигляді таблиці, яка складається зі швидкості відповіді (в мілісекундах), кількості надісланих пакетів і кількості тих, що були доставлені.

Перевірка пінгу на Linux або macOS

  • На Linux для виклику командного вікна «Термінал», затисніть на клавіатурі комбінацію клавіш «Ctrl+Alt+T». На macOS зайдіть у бічне меню Finder, у розділ «Програми», перейдіть у теку «Утиліти», а після чого відкрийте додаток «Термінал».
  • У вікні «Термінал» введіть команду «ping IP-адреса».

Кілька фішок команди ping

Крім стандартного процесу того, як пінгувати сервер, ця команда має деякі особливості, точніше додаткові можливості. Розглянемо деякі додаткові опції команди ping.

ping -t IP-адреса — ця команда дає змогу провести безперервний ping, але тільки для Windows, оскільки в Linux і macOS стандартна команда працює в даному ключі (у Windows стандартна команда пінг відправляє чотири пакети). Для того, щоб зупинити процес, можна використовувати комбінацію «CTRL+C».

ping -n (число пакетів) IP-адреса — команда призначена для Windows, дає змогу надсилати сувору кількість пакетів.

ping -с (кількість пакетів) IP-адреса — команда призначена для Linux і macOS, оскільки і попередня дає змогу надсилати сувору кількість пакетів.

ping -l (кількість байт) IP-адреса — команда, яка дає змогу виконувати пінг із певним розміром пакета. Як відомо, за замовчуванням при введенні команди ping надсилаються пакети розміром по 32 або 64 байти. Ця опція використовується для Windows.

ping -s (кількість байт) IP-адреса — команда, яка також, як і попередня, дає змогу виконувати пінг із певним розміром пакета, призначена для Linux і macOS.

ping -a IP-адреса — достатньо особлива команда, яка використовується винятково на Linux і macOS, за її допомогою під час закінчення процесу пінгування видаватиметься звук. Дана команда зручна для використання під час перезавантаження сервера.