Нам 31 рік!

Стабільні та якісні інтернет-послуги для кожного!

Домашні мережі
  • Пн.-Пт.:
    09:00-19:00
    Сб.:
    10:00-18:00
    Нд.:
    вихідний
Технічна підтримка
  • Цілодобово 24/7/365
Блог

GPON — інтернет без світла: чи є домашній інтернет, що працює без світла?

  • 30.10.2022, 20:34
  • 7849
Вся Україна наразі зіштовхнулася із віяловими відключеннями світла — це необхідна умова аби знизити навантаження на електромережі та підтримати енергосистему держави в жорстоких умовах.
GPON — інтернет без світла: чи є домашній інтернет, що працює без світла?

Кожен свідомий українець розуміє, що це тимчасові незручності, які з іншої сторони наближують нас на шляху до перемоги. Але що робити якщо ваша діяльність тісно зв’язана з мережею Інтернет, або Ви просто бажаєте мати стабільний доступ до Інтернету? Вихід, як завжди є - обирайте бездротовий високошвидкісний інтернет за технологією GPON.

GPON (Gigabit Passive Optical Network) дослівно перекладається як гігабітна пасивна оптична мережа, це сучасні технології передачі даних, які забезпечать стабільний, високошвидкісний інтернет, незалежний від зовнішніх чинників. Волоконно-оптична мережа може надати доступ до домашнього інтернету зі швидкістю до 1 ГБіт/с, а для компаній до 10 ГБіт/с.

Звертаємо Вашу увагу, що на виході Ви можете отримувати швидкість меншу 1 ГБіт/с, оскільки швидкість більшою мірою залежить від потужності вашого WI-FI роутера. Зазвичай, розраховують на швидкість 500 МБіт/с, цієї швидкості вистачить, щоб завантажити файл розміром 5 гигабайт за 2−3 хвилини. Але, якщо Ви бажаєте забезпечити швидке та якісне з'єднання, доцільно обирати Wi-Fi-роутер нового покоління.

Як працює технологія PON

Для того, щоб розумітися що і до чого, розберімось, як працює технологія PON та поглянемо на процес з середини.

Почнемо з того, що технології, за якими раніше надавалися послуги доступу до мережі Інтернет базувались на передачі електронних імпульсів по мідних кабелях. Від вузлового пункту провайдера направлялися кабельні лінії до вузлів, де стояли мережеві комутатори, а потім розходились десятками кабелів до користувачів. І ось проблема полягала саме в комутаторах, яким необхідне було зовнішнє джерело живлення, оскільки направляючи сигнал до потрібного користувача, він перемикав канал зв’язку від однієї лінії до іншої. Відповідно при перебоях зі світлом, користувачі не мали доступу до мережі Інтернет. Також мідні кабелі були вразливими до електромагнітного випромінення та були ненадійними.

На заміну застарілим технологіям кілька років тому почала стрімко розвиватися технологія PON. Перша відмінність полягає в передачі даних, в технології PON дані передаються за допомогою світлових хвиль, що дозволило збільшити пропускну здатність. Замість комутаторів в PON використовують сплітери, які не залежать від зовнішніх факторів, зокрема живлення. Сплітер просто розщеплює світловий потік і направляє необхідну долю до користувача, відповідно він не виконує ніякої роботи, яка потребує затрат електроенергії. Для того, щоб користувач отримав виділену частину мережі, в будинку чи квартирі встановлюють оптичний мережевий термінал (ONT або ONU).

До речі, цікавий факт, дану технологію називають пасивною саме внаслідок того, що сплітер по суті не виконує ніякої активної роботи та дана технологія не потребує ніяких додаткових пристроїв для встановлення зв’язку між оператором та користувачем.

Переваги підключення інтернету по технології GPON

Технології GPON мають безліч переваг, по перше Ви отримуєте одразу високошвидкісний гігабітний інтернет, цифрове телебачення та IP телефонію. Також через оптоволокно можливо під'єднати систему безпеки.

Технологія GPON забезпечить Вам надійний та зручний інтернет. Використовуючи оптичний інтернет, можна не хвилюватися за безпеку Ваших даних, оскільки в мережі GPON неможливо перехопити дані. А головне це те, що Ви не будете залежні від електроживлення.

Підключаючи свій роутер до резервного джерела живлення, Ви зможете продовжувати займатися своїми справами, навіть коли навколо немає світла. Ви будете мати можливість вчасно закінчити терміновий проєкт по роботі, переглянути фільм при свічках та залишатися в мережі за будь-яких умов. Для компаній дана технологія не менш вигідна, Ваші проекти не застигнуть на місці зі зникненням світла, команда зможе працювати у звичному режимі.

Єдиним недоліком є те, що оптоволоконний кабель дуже чутливий до механічних пошкоджень, тому це варто враховувати при виборі місця для монтажу. Зазвичай технічні спеціалісти встановлюють ONU-модем біля входу до квартири/будинку та вкладають кабель таким чином, щоб його неможливо було пошкодити.

Чому варто обирати GPON від Adamant

Адамант — провідна компанія на ринку телекомунікацій, яка понад 30 років надає послуги доступу до мережі Інтернет, каналів зв’язку, хостингу і хмарних технологій та має тисячі задоволених клієнтів.

Обираючи Адамант Ви отримуєте:

  • кабельний інтернет для дома підключеногопо технології GPON за вигідною ціною,
  • отримання послуг за використання GPON обладнання найвищого рівня якості,
  • безперебійну роботу, навіть за використання декількох пристроїв одночасно,
  • технічну підтримку 24/7 висококваліфікованих майстрів своєї справи.

Отже, якщо вас лякають віялові вимкнення світла, тоді варто придивитись до технології підключення по волоконно-оптичному кабелю PON від Адамант. За наявності у Вас гарантованого електроживлення Ви користуватиметеся послугами Інтернету, навіть якщо навколо не буде світла!